A gondoskodó(?) állam

Úgy érzem, az állam cserben hagyott engem, minket. Ákos születése óta nem ez az első eset. Lehet, hogy én vagyok túl naiv, de ennél azért többet vártam.
Azt most inkább nem feszegetem, hogy egy állami kórházban hogy nem vesznek észre egy ilyen súlyos fejlődési rendellenességet már születéskor. Azt sem feszegetem, hogy a bonyolultabb szemészeti eseteket miért kell Brassóba, egy magánrendelőbe küldeni. Az már csak hab a tortán, hogy a híres-neves brassói orvos még azzal sem fárasztja magát, hogy a vizsgálati díj ellenében legalább egy diagnózist adjon írásban(!). Ehelyett megvádol azzal, hogy biztos nem jártam terhesgondozásra, és nem végeztem el a kellő vizsgálatokat, azért beteg a gyerekem. De eltértem a tárgytól.
A lényeg, hogy mindezen tapasztalatok után meg sem álltunk Budapestig. Ott legalább becsületesen kivizsgálták Ákos szemét, és nem ráztak le azzal, hogy "vak, és nincs mit csinálni vele". De Budapesten persze a vizsgálat után benyújtják a számlát is.
Első kérdésem, első csalódásom. Miért fizettem az egészségbiztosítást, ha nem kapom meg a megfelelő ellátást, ha szükségem van rá? És tévedés ne essék: azt, amit Budapesten csinálnak nekünk, azt Romániában is el tudnák végezni, de nem teszik. Még pénzért se, a híres orvos magánrendelőjében.
De menjünk tovább.
A fogyatékossági besorolást sem egyszerű dolog megkapni, de most már csak az a fontos, hogy megvan. Ákos a súlyos kategóriába került, hivatalosan "grad I grav". Erre a besorolásba többek között azért van szükség, hogy igénybe tudjuk venni azokat a juttatásokat, amelyeket a törvény meghatároz a fogyatékosoknak. A bajok akkor kezdődnek, amikor az ember próbálja megkapni ezeket a juttatásokat.
Jöjjenek hát a példák.
Az egyik fogyatékosok jogaival foglalkozó törvény előírja, hagy a fogyatékos gyerekeknek dupla gyermekpénz jár. Egy másik törvény pedig leszabályozza, hogy ez a jog csak a 3 évet betöltött gyermekekre érvényes. Tehát a törvényhozók szerint egy fogyatékos kisbaba ugyanannyi kiadással jár, mint egy egészséges. Valószínűleg úgy gondolják, hogy elég sok az a 200 lej gyermekpénz, ha azt megduplázzák, akkor még a végén a fogyatékos gyerekek és családjuk túl jól fognak élni. 3 éves kor után a gyermekpénz 42 lej, ennek duplája 84. Ennyi jár....majd.
Második kérdésem, második csalódásom. Miért veszik semmibe a fogyatékos kisbabákat? Tudott dolog, hogy ha ezek a gyerekek már a kezdetektől megkapják a megfelelő orvosi kezeléseket, szakemberek segítik a fejlődésüket, akkor nagyon jó eredmények érhetők el. Sok esetben az is, hogy felnőtt korukban képesek legyenek magukról gondoskodni, és ne az állam (vagy inkább az adófizetők) pénzén éljenek.
Szintén a törvény írja elő azt is, hogy a súlyos kategóriába besorolt fogyatékosoknak jár egy személyi asszisztens, vagy gondozói pénz, amiből tudnak fizetni egy személyi asszisztenst. Mindkét változat esetében kb. 450 lejt lehet kapni. Az illetékesek szerint ez a jog is csak akkor jár, ha az anyuka nincs gyermeknevelési szabadságon. Mert a gyermeknevelési pénzt úgyis arra kapja, hogy gondozza a gyerekét. Ezek szerint ugyanannyi gondozásra, odafigyelésre van szüksége egy fogyatékos gyermeknek, mint egy egészségesnek.
Harmadik kérdésem, harmadik csalódásom. Miért bünteti az állam azokat az anyákat/apákat, akik dolgoztak azért, hogy gyermeknevelési pénzt kaphassanak? Mert egy ilyen esetben igenis büntetésnek számít az, hogy megtagadják a támogatást.
Persze adnak ingyenes vonatjegyet, ingyen használhatók a városi tömegközlekedési eszközök (persze mindez csak kérésre, nem jár automatikusan), de a legtöbb családnak nem erre lenne szüksége.
A helyzet most így áll: kapok gyermeknevelési pénzt (a fizetés 85%-a), amit ugye minden anyuka kap, aki ledolgozta az előírt időt, és 200 lej gyermekpénzt. Azért, hogy Ákos fogyatékos, jövő hónaptól kap még 91 lejt. 91 lej, ennyi jár egy súlyosan fogyatékos, 3 év alatti gyermeknek.
Tényleg ennyi jár?

4 megjegyzés:

T REKA írta...

ÖSZINTÉN SAJNÁLOM!!! ha lenne Arabella gyürüm,biztos,hogy ÁKOS lenne az első akinek segitenék.

Brassó-i storynk egy hires dokival nekünk is van,de hosszú lenne,hogy itt részletezzem

Decster írta...

Sziasztok! Először is gratulálok a fiatokhoz! Isten éltesse sokáig!!! Ma hallottam ezt a blogot a rádióban: http://agentiademplinitdorinte.blogspot.com/
Állítólag müködik, és lehet operációkra is "kívánságot" tenni. Hátha segít valamivel. Üdv. Birtók Csongi

Balint (Szabo) Klara írta...

Sziasztok!Nagyon ugyes fiacskatok van,gratulalok!Nem tudom hogy tudjatok-e de van egy torveny es az szerint meg kaphattok nemi penzecsket!Atkuldom hogy hogyan is kell szoljon a keres a ceg fele,az anyuka vagy apuka igenyelheti!Tovabbi sok kitartast!A kervenyt ugy irjatok meg ahogy atkuldtem a mintat es a ceg koteles kiadni azt a penzt!

Domnule Director/ Doamna Directoare,

Subsemnata ............, salariata a societatii ..............., solicit aprobarea platii unui salariu mediu pe unitate, pentru nastere copil, conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, Art. 51, lit c).

Art. 51:
In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.

Anexez la prezenta cerere certificatul de nastere al copilului.

Va multumesc!

Data Semnatura

E-Á.I. írta...

Csongi, köszi szépen, mindenképp megnézem a blogot.

Kedves Bálint (Szabó) Klára,

nagyon kedves, hogy megírta ezt a lehetőséget. A tanügyben dolgoztam, úgyhogy ezt a pénzt meg is kaptam rögtön a szülés után.

Megjegyzés küldése