Akadályok, és újabb akadályok

Amikor kiderült, hogy Ákost műteni lehetne, de rengeteg pénzbe kerül, azonnal kezdtük keresni a finanszírozási lehetőségeket. Az édesanyám állt elő az ötlettel, hogy néhány ismerős szívesen nekünk adná a jövedelemadója 2%-át, csak meg kéne találnunk a módját, hogy hozzuk össze. Az első ötlet az volt, hogy megkérünk egy alapítványt, hogy utalhassuk oda a pénzt, és majd ők átadnánk nekünk azt a részt, amit az emberek nekünk szántak. De kiderült, hogy ez egy nagyon bonyolult és körülményes dolog lenne, ezért kezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy saját egyesületet jegyeztessünk be. Egy ideig vaciláltunk, mert nem voltunk biztosak benne, hogy annyi pénzt össze tudunk gyűjteni, hogy legalább a bejegyeztetési költségek megtérüljenek, de egyre több ismerősünk jelezte, hogy ő is nekünk adná a 2%-át, így belevágtunk.
Február elején tettük meg az első lépést, a névfoglalást, és ezzel együtt egyre szélesebb körben kezdtük toborozni az embereket az ügyünkhöz, hogy lehetőleg addig ne utalják más nonprofit szervezetnek a kérdéses 2%-ot. Visszajelzések jöttek is bőven, csak a bejegyeztetés nem haladt. A romániai bürokrácia mindenen túltesz. Hivatalosan a névfoglalásra 10 napon belül válasz kell jöjjön. Ehhez képest mi több, mint egy hónapot vártunk rá. Minden további lépésnél a hivatalok túllépték az előírt határidőt. Ennek nagyrészt az az oka, hogy minden egyes papír egyszer el kell menjen Bukarestbe, aztán vissza. Katasztrófa az egész.
Már lassan három  hónapja folyik a bejegyeztetés, és még mindig nincs vége. Az utolsó 100 méteren vagyunk, és ismét Bukarest visszaigazolására várunk. Most épp a "cod fiscal"-al akadtunk el. A hölgyek a szeredai pénzügynél nagyon segítőkészek, és szó nélkül elviselik, hogy minden nap többször is felhívjuk őket az ügyünk állapotáról érdeklődve. De tehetetlenek, amíg Bukarestből nem jeleznek.
Vajon úgy gondolják a fővárosban, hogy az ország többi felében csupa inkompetens ember dolgozik, és ezért akarnak mindent ellenőrizni? Csak ott vannak  szakemberek?
Egyre inkább az az érzésem, hogy pont ott nem értik a dolgukat. Másképp mi a csoda tartana ilyen sokáig?

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok,

Meghatódva olvasom erőfeszítéseiteket, annak érdekébe, hogy drága kisfiatok látását megmenthessétek. Szorítok nektek, és közvetlen környezetemet mozgosítva nagyon remélem, hogy mihamarabb sor kerül a műtétre. Az alábbi történetet idézve kívánok kitartást, hasonló jóakarókat, adja Isten, hogy Ákoska sok-sok tavaszt megláthasson!

“Egy vak ember ült az épület elötti lépcsőn. Lábai között egy kalap, régi, megkopott palatáblával, rajta a következő szöveg: VAK VAGYOK KÉREM SEGÍTSENEK!
Éppen arra járt egy fiatalember, s látva, hogy a kalapban alig néhány fillér van, dobott bele pár forintot. Azután kérdezés nélkül elvette a táblát a vak ember öléből, zsebkendőjével letörölte a kusza betűket, és írt rá néhány szót, majd elment.
Délután, amikor visszatért az emberéhez örömmel nyugtázta , hogy a kalap immár szépen telt mindenféle pénzzel. A vak felismerte őt lépteiről, s megkérdezte tőle:
- Ön írt-e a táblámra? S, ha Ön, akkor mit?
- Semmi olyat, amely ne lenne igaz. - hangzott vidáman a válasz, szólt és mosolyogva távozott.

A vak ember talán sohasem tudta meg, hogy a táblán ez a 6 szó állt csupán. Csak 6 szó, amely szívekre talált. TAVASZ VAN, ÉS ÉN NEM LÁTHATOM!"

Névtelen írta...

Ismerosok altal szerkesztett blogokra is ki lehetne tenni a linket. En is igy talaltam Ratok, a mamagolo.blogspot.com reven.
L.

Névtelen írta...

Nem tudom, hogy nyitott kapukat dongetek-e, de figyelmetekbe ajanlom a "buvos" E 112-es nyomtatvanyt, amely segitsegthet a kulfoldi beavatkozasban.
Csatolom a linket>
http://74.125.77.132/search?q=cache:VcpBo9S0ffoJ:www.cascluj.ro/info%2520E-112.html+formular+e112&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=ro.
Itt megtalalhato a teljes leiras.

Csatolok egy masik relevans linket is>
http://74.125.77.132/search?q=cache:YIuxKEzSjo4J:forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t316708.html+decontare+tratament+E112&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=ro&lr=lang_hu|lang_ro



I

Névtelen írta...

Akoska hallasa rendben van-e? Azt hallottam hogy elofordulhat hallas problema is.
Nem ejt szot az anyuka errol.Maximalisan fontos a jo fejlodes meneteben.
A mutetrol, kilatasairol csak annyit hogy barmi lenne az eredmeny(kivanom a legjobbakat) onoknek hosszu tavu specialis gondozasra-tanitasra, tobb szakember segitsegere lesz szukseguk ami ugyanugy koltseges lehet, plane ha Csikszeredabol el kellene koltozniuk. Az egysulet celja az kell legyen vegul is hogy biztositsa azt hogy Akos ugy novekedhessen hogy teljes elete legyen:fejlodes, tanulas eletre valo keszules az adott korulmenyek kozott . A celt a muteten tul kell megjelolni arra gondolvan hogy nincs semmi elveszve meg akkor sem ha a mutet valami ok miatt nem johet letre vagy nem ugy ahogy az a legjobb lenne.De gondolom erre Onok is gondoltak mar amikor az egyesultet letrehoztak. Erot es kitartast kivanok. I

Névtelen írta...

Kedves Talpraesett Anyuka!
Meghatottan olvastam a soraidat, és eszembe jutott, hogy ismerek egy egyesületet, akik ritka betegségben szenvedők segítésével foglalkoznak. Talán nektek is tudnak segíteni, ha másban nem, esetleg információkat tudnak nyújtani...
A honlapjuk: http://www.apwromania.ro/
Van egy magyar munkatársuk is, Székely Zsuzsának hívják.

Sok erőt és kitartást kívánok!

Névtelen írta...

Kedves Ákos szülei'
Én nagyon drukolok a kicsi Ákosnak,hogy tudjak meg-
operálni.Mert mi is négyen voltunk testvérek és 2
tesvérünk sulyos sziv problémával halt meg.
Egy kislány és egy fiu...

Névtelen írta...

Latom, megvan a cod fiscal. Juhhe!
Melyik jobb nektek? Az alapitvanyra kuldeni vagy a ferjed szamlajara? Feletetelezem az alaptvany jobb, szemelyi jovedelemado kifizeteset kerulendo a ferjed szamlaja eseten. Varjuk valaszod. L.

E-Á.I. írta...

A kettő két külön dolog. Az egyesület számlájára a személyi jövedelemadó 2%-át lehet utalni az úgynevezett 230-as nyomtatvány kitöltésével. Ezt a pénzügyről kell kérni, vagy a netről is le lehet tölteni, például innen: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/decl_230_2008.pdf
Aki úgy dönt, hogy nekünk adjaa 2%-át, annak ez semmiféle plusz költséggel nem jár, mert azt amúgy is levonják a fizetéséből. Ha nem utalja sehová május 15-ig, akkor az államnak marad.
Ezek az összegek majd csak valamikor az év vége fele fognak bejönni az egyesület számlájára.
A saját számlánkra mindenki úgymond a "saját zsebéből" adhat annyit, amennyit jónak lát.
Ez a különbség a 2 lehetőség között.
Nekünk nincs jó és jobb, mindkét változat nagyon jó, és bármelyiket is választja valaki, nagyon szépen köszönjük.

Megjegyzés küldése