Kezelési lehetőségek

Ákos szemének a kezelése pillanatnyilag annyiból áll, hogy reggel és este egy Cosopt nevű szemcseppet kap. Ez arra szolgál, hogy csökkentse a magas szemnyomást. Háromhavonta járunk kontrollra Budapestre, ami minden alkalommal hozzávetőlegesen 1000 lejbe kerül. Itt elaltatják, majd szemnyomást mérnek. Ennyi. Semmilyen műtétre nem vállalkoznak, ami látásjavulást eredményezne. Sőt, más helyet se ajánlanak, ahol esetleg már most tudnának segíteni. Azon az állásponton vannak, hogy pár évet várni kéne a műtéttel. Azt elismerik egy idő után már túl késő a műtéthez, de arról nem nyilatkoznak, hogy meddig lehet várni.
A világ másik felén, Amerikában, ahol lényegesen több a tapasztalat a csecsemők szaruhártya-átültetésében, az a vélemény, hogy az ilyen eseteket minél hamarabb meg kell műteni. Ember legyen a talpán, aki ilyen helyzetben okosan tud dönteni. Bármelyik véleményt is kövesse a szülő, a felelősség kizárólag az övé.
Mi az amerikai vélemény fele hajlunk, és úgy döntöttünk, hogy minden követ megmozgatunk, hogy elvigyük Ákost Bostonba, hogy kikérjük egy ottani szakember véleményét is. Felmerült már egy londoni vizsgálat lehetősége is, de csak Bostonban végeznek szaruhártya-átültetést és  műszaruhártya-beültetést is (csecsemőkön), tehát ott tudják megmondani, hogy a mi esetünkben melyik lenne biztonságosabb,a legjobb eredménnyel járó. A műtét fajtájától függően a költségek körül-belül 20-60 ezer dollárra rúgnának
Nagy reményeket fűzünk ehhez a vizsgálathoz (majd a műtéthez), és reméljük, hogy minél hamarabb összejön. Borzasztó ez a bizonytalanság, ami most körülvesz minket. Ákos betegsége annyira ritka (tízezerből egy), hogy senki nem mer vagy nem tud konkrétumokat mondani. Kétségbeejtő érzés látni, ahogy kiül az orvosok arcára a tanácstalanság.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése